Цените на горивата у нас запалиха най-масовите протести от падането

...
 Цените на горивата у нас запалиха най-масовите протести от падането
Коментари Харесай

Горивата са скъпи за джоба ни, но не и за пазара

 Цените на горивата у нас възпламениха най-масовите митинги от рухването на кабинета " Орешарски " до в този момент. Макар държавното управление на Бойко Борисов да не може да командва цените за бензин и дизел, гневни българи блокираха булеварди и автомагистрали от границата до жълтите павета на столицата. Участниците в митингите скандираха и против по-соления налог за старите коли, както и поради упования скок на наложителната застраховка " Гражданска отговорност ", само че по този начин или другояче фитилът на протеста беше разпален от недоволството против цените на горивата. Дали има сюжети и режисьори на националния яд, както и кой и по какъв начин желае да го яхне е въпрос на доста хипотези. " Стандарт " ще показа логиката на числата, а теориите на конспирациите ще остави за другите.      
 

Когато числата приказват - и боговете мълчат, споделя народът. И защото съгласно античните санскритски книги и Кабала самият Бог също е число - 1, то самоуверено ще се доверим точно на числата, а не на прочувствени или лобистки приказки на лаици и заинтригувани лица. Защото по митинги и медии по тематиката за горивата се изрекоха хора, колкото всичките ни футболни агитки, кой от кого по- " компетентен ". Оказа се, че с изключение на от футбол и политика, българинът схваща и от ценообразуване на бензина и дизела. Прав е бил Любен Каравелов, като е писал, че в България накъдето и да се обърнеш, все хитрец " ще настъпиш ", по тази причина и сме на този хал!
Против какво стачкуват толкоз доста хора у нас? Против " високите " цени на горивата. Какво значи " високи "? Прилагателното " висок " постоянно изисква сравняване с нещо. Когато кажем " този човек е висок ", имаме поради междинната маса от хора, чиито растеж се движи сред 1.76 и 1.82 м. Когато кажем " тази къща е висока " - съпоставяме със прилежащите или с общоприетото разбиране за дом. Така и когато кажем " високи " цени на горивата - с кои цени ги съпоставяме? С цените в прилежащите страни на Балканите, с които, общо взето, сме на почти един стопански хал, или със страните от Европейски Съюз, към които принадлежим? Бегъл взор към Таблица 1 демонстрира, че на Балканите по-евтини горива от нас купуват единствено Турция, Македония, Босна и Херцеговина и Косово. Какво прави усещане? Че и четирите страни с по-евтини бензин и дизел не са членове на Европейски Съюз. Нещо повече - Румъния, която сама добива една забележителна част от горивата за вътрешния си пазар, ги продава по-скъпо от тези у нас. 

 

 

Същата Таблица 1 ясно демонстрира, че нито една страна, член на Европейски Съюз, не продава по-евтини горива от България! Факт! 
Та 

по отношение на кое са " високи " цените на горивата у нас

Спрямо предходните дни, седмици, месеци?
Нека тогава погледнем Таблица 3, която ще ни покаже по какъв начин са се променяли цените на горивата у нас през последните седмици и месеци - до цели 3 години обратно. 
И какво виждаме? Че през последния месец междинните цени на Бензин А95 даже са паднали с 13 ст./л, а за последните 1, 2 и даже 3 години са се нараснали единствено с към 16-20 ст., т.е. - с към и под 10%. Виж, при дизела има задържане на цената през последния месец и повишаване с към 15% за последните 3 години.
В това отношение най-драстично е скочила цената на автогаза - с към 25 на 100.
Странно, за какво ли е това повишаване на горивата у нас през последните 3 години. Преди да отидем да попитаме протестърите, решаваме да отворим графиките, примерно, на www.nasdaq.com. И какво виждаме там? Че цената на петрола, вид Brent, е скочила в интервала от 15.11.2015 година до 14.11.2018 година, от 45.00 на 66.16 долара/барел. Това прави 21.16 $, или малко над 46% повишаване на черното злато.
Я да помислим дали пък не е обикновено, в случай че за три години се качи цената на петрола с над 46% и горивата на дребно да нарастнат с 10-15%?!?
Дайте тогава да забележим по какъв начин се образуват цените на течните горива в България. Иначе по какъв начин да разберем против кого тъкмо да протестираме!
Гледаме и виждаме, че единствено 27% от цената на петрола образува крайната цена на бензина и дизела по бензиностанциите! И като знаем това - не мога да схвана за какво всички толкоз сме се вторачили от години в тези пусти фючърси?!
Като пристигна нефтът у нас, към 6.5% от крайната цена отива за рафинирането му, към 12.2% са разноските за маркетинг и дистрибуция на горивата, а 2,3% е делът на биокомпонентата.
А, забележете - 

52% от крайната цена на горивата се образува от данък и Данък добавена стойност
 
Около 1-1.2% от посочените нагоре 12.2% е облагата на бензиностанциите. Което е надалеч от естествените за една пазарна стопанска система като Германия, Австрия или Дания 4% облага.
Навярно това е и повода, заради която немалки вериги като SNG се отхвърлиха и продадоха своите бензиностанции, а други, като ОМВ, към този момент също умуват да изоставен нашия пазар.
Именно тази ниска облага държи на пазара сполучливо единствено вериги, които главно дистрибутират лични горива, като " ЛУКОЙЛ " и " Ромпетрол ", или пък имат дълготрайни контракти за преференциален импорт, като някои други.
Въпреки всички приказки, в реда на нещата е да се знае, че приблизително към 35-38% от течните горива у нас се внасят, главно от Румъния и Казахстан, само че също и от Гърция, Унгария и други места. 
Но да се върнем на въпроса - по отношение на кое са " високи " цените на горивата у нас?
Спрямо заплатите? Да, тук към този момент съм склонен! Не доста от дълго време " Стандарт " разгласява една международна статистика, съгласно която със своята междинна заплата българинът може да си купи минимум бензин в света!!! Истина е! Според нея за покупката на единствено 1 л бензин българинът се разделя с цели 4.59% от заплатата си! Това е 9 пъти повече по отношение на Хонконг, 5 пъти повече от Норвегия, 4 пъти повече от Дания, 3 пъти повече от Франция и 

даже с 1.22% повече от сякаш потъналата в големи задължения Гърция 

Така, заради ниските си приходи, достъпът на популацията на България до бензин е най-труден.
Тогава не мога да схвана за какво протестиращите не крещят Истината по площадите и улиците, а точно: " Искаме по-високи заплати! ", а са се хванали за тези горива като удавник за сламка?
Другият вид е - погледнете разбивката на цените на горивата - да упорстват за:
- Сваляне на акциза? Но Европейски Съюз няма да позволи, защото така и така у нас са най-ниските позволени акцизни ставки в Общността;
- Сваляне разноските за рафинерията? Това ще рече да желаете орязване на заплатите на сътрудниците си в бургаската рафинерия;
- Сваляне на разноските за маркетинг и дистрибуция? Ще банкрутират петролните бази и транспортните компании, които ги обслужват.
- Сваляне цените на петрола? Няма по какъв начин да стане!
Остава само понижаване ставката за Данък добавена стойност. Именно тук е единственото място, където може да се повлияе върху цените на горивата надолу. 
Така че, протестъри, настоявайте за понижаване не Данък добавена стойност освен за книгите, храните и медикаментите, само че и на горивата. Само че против вас ще скочат другите протестъри - зелените, защото по-широкото потребление на горива усилва излъчванията и унищожава планетата.
Угодия няма! Но мога да ви кажа, че в случай че разчлените по същия метод цените на хляба, олиото, захарта, сиренето, кашкавала и други съществени артикули - ще разберете, че сядайки на трапезата сте неведнъж по-излъгани, в сравнение с когато излизате от бензиностанция.
Защото там в цената на брашното, олиото и фуража, а затова и в колбаса, сиренето, млякото и всичко останало, са включени и стотиците тлъсти комисионни за шефовете на кооперации от покупките на комбайни, трактори, прикачен инвентар, семена, химикали за обработка на почвата и посевите и прочие

Белчо Цанев
standartnews.com
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР